26 Μαρ 2014

Ανοικτή επιστολή για τα αγροτικά θέματα της Αργολίδας (και όχι μόνο)





26 Μαρτίου 2014

Αγαπητοί συνάδελφοι και συμπολίτες,

Οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις έφτασαν για ακόμη μια φορά στο τέλος τους και θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή να τοποθετηθώ απέναντι σε όσους ρωτούν γιατί δεν συμμετείχα και να καταθέσω κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά που έρχονται στον αγροτικό χώρο.

Η πρώτη αιτία της μη συμμετοχής μου στις κινητοποιήσεις είναι η σύνθεση των προσώπων που πρωτοστατούν. Θεωρώ ότι οι διοικήσεις των τριών Ομάδων Παραγωγών της Αργολίδας (Ε.Α.Σ., ΚΑΣΟΑ, ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ) συστηματικά εκτρέπουν τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα, ώστε να δείχνουν ότι δήθεν ασχολούνται. Οι συγκεντρώσεις που καλούν είναι προσχηματικές, πάντα πρόχειρες και την τελευταία στιγμή. Αν πράγματι καίγονται για τα αγροτικά ζητήματα γιατί το θυμούνται πάντα Γενάρη μήνα; Αυτές οι εκδηλώσεις, να κάνουν ένα μνημόσυνο για το θάνατο του πορτοκαλιού κάθε Γενάρη, έχουν καταντήσει γραφικές.

Επίσης, σημαντική συζήτηση πρέπει να γίνει για την ατζέντα των προβλημάτων. Καλός ο λόγος για το φορολογικό και τον ΕΛΓΑ, αλλά για τα προβλήματα που δημιουργούν οι ίδιες οι ομάδες πότε θα συζητήσουμε;

Εδώ και πολλά χρόνια ακολουθώ μια πορεία εντελώς διαφοροποιημένη από τις διοικήσεις των τριών άλλων Ομάδων Παραγωγών της Αργολίδας (Ε.Α.Σ., ΚΑΣΟΑ, ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ).
Πάντα διακήρυττα ότι ο σκοπός των Ομάδων και των συνεταιρισμών είναι να έχουν δικά τους συσκευαστήρια, να εμπορεύονται τα προϊόντα, να βάζουν πλαφόν κατώτερων τιμών, να μην αφήνουν να πωλούνται ακατάλληλα προϊόντα, να μην πουλάνε σε αφερέγγυους εμπόρους, να δένουν τις συναλλαγές με συμφωνητικά ώστε να αποφεύγονται τα κανόνια, να μην αφήνουν πάνω από 60 ημέρες περιθώριο πληρωμής, κ.α..

Δέκα χρόνια τηλεοπτικών εκπομπών, από το 2004 έως το 2013 (που σταμάτησα γιατί στέρεψαν τα λόγια μου και έκρινα ότι έπρεπε να υπάρξει περίοδος περισυλλογής και αυτογνωσίας) και δεκάδες άρθρα μου, έχουν κάνει γνωστές τις απόψεις μου.
Οι θέσεις μου αυτές πολεμήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες έχουν επιλέξει την δική τους πορεία.

Θέλω να δηλώσω λοιπόν ευθαρσώς, εγγράφως και για πολλοστή φορά, ότι δεν έχω απολύτως καμία σχέση τόσο με τα πρόσωπα όσο και με τις πολιτικές που εκφράζουν οι ηγεσίες των τριών ομάδων παραγωγών της Αργολίδας, αλλά και με πολλούς που πέρασαν μέσα και από την ΑΚΑΣ ΗΛΙΟΣ και ευτυχώς, χώρισαν νωρίς οι δρόμοι μας.

Επίσης, θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνο για αυτήν την ιστορική περίοδο το γεγονός ότι οι κλέφτες των επιδοτήσεων εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι σαν να μην συμβαίνει τίποτα και να δηλώνουν και πάσχοντες.
Αν δεν αποκατασταθεί η ηθική και η νομιμότητα στις διοικήσεις των ομάδων και των συνεταιρισμών, προκοπή δεν θα δούμε.
Δεν είναι δυνατόν ο κόσμος να μην έχει να φάει, κάποιοι να έχουν κλέψει και να εξακολουθούν να παίρνουν προκλητικά ποσά δικαιωμάτων και να σφυρίζουμε αδιάφορα. Για να κατέβω σε έναν αγώνα, θέλω να ξέρω τους συντρόφους μου. Σε αυτό το μόρφωμα που δημιουργείται στις κινητοποιήσεις, νιώθω άβολα, γιατί θέλω να μιλήσουμε για άλλα, σημαντικά θέματα και δεν μπορώ. Ασφυκτιώ.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε καμία ανάπτυξη όταν τα κυρίαρχα πρότυπα εξακολουθούν να είναι η ρεμούλα και η αρπαχτή. Είναι γνωστό ότι οι δημιουργοί του συστήματος διαφθοράς είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.  Πρέπει να "ξεμπροστιαστούν" και να στιγματιστούν. Να τιμωρηθούν από το νόμο και να γίνουν το "παράδειγμα προς αποφυγή". Οι διαφθορείς αυτοί, εξανάγκασαν σε κάποιες περιπτώσεις άδολους γεωργούς να πάρουν κάποια ψίχουλα "παράνομων" επιδοτήσεων για να τους ελέγχουν και να τους εκβιάζουν.
Για να μην παρεξηγηθούμε λοιπόν, γιατί αυτό προσπαθούν να περάσουν οι διαφθορείς, μιλάω για τα μεγάλα κεφάλια της διαπλοκής και ιδιαίτερα για αυτούς που εξακολουθούν να το παίζουν αγροτοπατέρες.

Δεν δέχομαι να ομιλούν ως εκπρόσωποι αγροτών, άνθρωποι που δεν μας λένε τι επιδοτήσεις  παίρνουν και τι επιστροφές ΦΠΑ έπαιρναν τα χρόνια  της επιδότησης.
Εκεί θα δούμε όλες τις αλήθειες. Εκεί θα δούμε χωράφια με 10 τόνους το στρέμμα! Με τα χαρτιά του συνεταιρισμού πούλαγαν στην εξαγωγή 5 τόνους και με της ομάδας άλλους 5 (ψεύτικους) στο χυμό. Λυπάμαι αλλά δεν το δέχομαι.

Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα παραπάνω για τους, έστω και λίγους, 'ανώνυμους" αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με αγνές προθέσεις και καθαρά χέρια και καρδιές. Είναι σίγουρο πώς η απόγνωση τους οδήγησε στη συμμετοχή, αλλά, κατά την ταπεινή μου άποψη, αν δεν υπάρξει καθαρή ηγεσία, ο αγώνας είναι χαμένος και είναι μάταιο να χάνονται οι δυνάμεις. Είναι πάντα καλύτερα να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή και με τους σωστούς συντρόφους, παρά να πέφτουμε θύματα σε ψεύτικα καλέσματα ενότητας. Ενότητα ανάμεσα σε ηθικούς πολίτες και απατεώνες δεν μπορεί να υπάρξει! Οι συγκρούσεις, είναι για τα συμφέροντα. Δεν έχουμε κοινά συμφέροντα όλοι, ας το καταλάβουμε και ας το εμπεδώσουμε. Χαρακτηριστικό δείγμα της υποκρισίας, μεταξύ των άλλων, είναι ότι ενώ δήθεν καταγγέλλουν τον φορολογικό νόμο, ταυτόχρονα ετοιμάζονται να στήσουν υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης αγροτών για να έχουν ακόμη μια πηγή εσόδων σε βάρος των γεωργών, όπως κάνουν χρόνια τώρα με το ΟΣΔΕ, χωρίς να τους ενδιαφέρει καθόλου το προιόν και η τύχη του. Τέτοια κατάντια!

Η κρίση αγαπητοί, είναι πρωτίστως κρίση αξιών. Όσο αναγνωρίζονται οι απατεώνες, τόσο η κοινωνία μας θα βουλιάζει. Τι κοινά συμφέροντα μπορεί να έχουμε με ανθρώπους που πλούτισαν από τις απάτες με τις επιδοτήσεις; Από ανθρώπους που κατέστρεψαν τους συνεταιρισμούς; Από ανθρώπους που δήθεν μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε σωστούς συνεταιρισμούς, αλλά ταυτόχρονα στέκονται δίπλα, στηρίζουν, νομιμοποιούν και ταυτίζονται με αυτούς που τους κατέστρεψαν; Από εμπόρους που το παίζουν συνεταιριστές; Από προέδρους συνεταιρισμών που εν μέσω κρίσης αγοράζουν χωράφια;

Ας έρθουμε τώρα στο σήμερα.
Κατά την άποψή μου η κρίση έχει πολύ δρόμο μπροστά και είμαστε ακόμη στον κατήφορο.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Πρώτα απ΄ όλα να απομονώσουμε αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Όσο δεν παίρνουμε καθαρή θέση καυτηριάζοντας τις πράξεις και τα έργα τους, όσο τους ανεχόμαστε ή μένουμε αποστασιοποιημένοι, τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει.
Στη συνέχεια, να ξεκινήσουμε να κάνουμε συγκεντρώσεις, στις οποίες θα επικρατεί νηφαλιότητα και να συζητάμε (για πολύ) τα αγροτικά θέματα συνολικά. Και επισημαίνω, «για πολύ χρόνο» διότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και λάθος στερεότυπα σχετικά με τους συνεταιρισμούς και τον τρόπο λειτουργίας τους, που πρέπει να διευκρινιστούν. Αυτά θέλουν δομημένη συζήτηση με αρχή, μέση και τέλος. Δεν γίνονται στο πόδι.
Η άποψή μου είναι πώς δεν υπάρχει άλλη λύση από έναν σύγχρονο συνεταιρισμό-ομάδα παραγωγών. Έναν και μοναδικό για όλη την Αργολίδα, με υποκαταστήματα σε κάθε χωριό.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι για να υπάρξει επιτυχία, όλα πρέπει να γίνουν με σχέδιο και προγραμματισμό, με διαφάνεια και συλλογική λήψη αποφάσεων. Οπωσδήποτε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απομόνωση ανθρώπων με επικίνδυνα για το κοινό καλό συμφέροντα.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά να ανακόπτουμε την πορεία προς την καταστροφή, η οποία είναι αναπόφευκτη αν δεν αντιδράσουμε ώριμα και άμεσα.

Πώς μπορεί η αντίδραση να γίνει πράξη;
Πρέπει κάποιοι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα με τα συνεταιριστικά να πάρουν πρωτοβουλίες. Ποιοι είναι αυτοί; Άνθρωποι ηθικοί, τολμηροί, εργατικοί και αποφασιστικοί, που ακούνε και ξέρουν να συζητάνε.
Ζητάω πολλά; Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιοι, που ο καθωσπρεπισμός τους οδηγούσε όλα αυτά τα χρόνια να μην ανακατεύονται με τους συνεταιρισμούς. Τώρα τα παιδιά τους (μας) μαραζώνουν. Υπάρχουν πολλοί αγρότες αλλά και κτηματίες που είναι υπάλληλοι, έμποροι, καθηγητές, δικηγόροι, γιατροί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, κ.λπ., που είναι σοβαροί, τίμιοι, νοικοκυραίοι, αλλά δεν εμφανίζονται στους συνεταιρισμούς. Όλοι αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι με την αποχή τους, επιτρέπουν στα ζιζάνια να δυναμώνουν. Όπως καθαρίζουν τα χωράφια τους πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να καθαρίσουν και οι συνεταιρισμοί. Θέλουμε δεν θέλουμε εκεί παίζεται το παιχνίδι. Εκεί "κόβονται" οι τιμές. Εκεί καθορίζονται οι επιδοτήσεις.
Ένας σημαντικός λόγος που πρέπει να εμπλακούν όλοι αυτοί, είναι για να αλλάξει η ποιότητα του διαλόγου για τα αγροτικά θέματα στην περιοχή. Έτσι μόνο θα ντραπούν οι απατεώνες και οι άχρηστοι, που διάλυσαν τον κάμπο μας και οδήγησαν την κοινωνία σε μαρασμό.
Είχαμε όλες τις προϋποθέσεις να περάσουμε την περίοδο της κρίσης χωρίς να μας αγγίξει καν, αν είχαμε λίγο προσέξει τους συνεταιρισμούς και δεν αφήναμε την διαφθορά και την κουτοπονηριά να φτάσει στο ζενίθ.
Ακόμη δεν είναι αργά, αλλά απαιτείται συστράτευση νέων και υγειών δυνάμεων.

Είναι εύκολο; Όχι. Έχετε άλλη λύση; Την ακούμε και τη συζητάμε.
Αν λοιπόν θεωρείτε ότι, τουλάχιστον, αξίζει το κόπο να συζητήσουμε, σας καλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου αφήνοντας όνομα και τηλέφωνο για να οργανώσουμε συναντήσεις. Συναντήσεις συζήτησης σε συνθήκες ηρεμίας και τάξης, όπου θα σχεδιάζουμε τη νέα στρατηγική, εμείς για τον τόπο μας.
Εφόσον ανταποκριθούν νέα πρόσωπα, η κατάσταση θα αλλάξει αστραπιαία. Ζυγίστε το και αποφασίστε. Έχουν δαπανηθεί τόσο χρήματα σε αναδιαρθρώσεις δέντρων, τι έχουμε να χάσουμε με μια "αναδιάρθρωση στρατηγικής"; Είναι δωρεάν και μπορεί να αποφέρει πολλά.
Καλή δύναμη σε αυτά που έρχονται.

Σπύρος Δ. Καχριμάνης

email: spiros@kaep.gr - τηλέφωνο: 27510 61114, 6944202854

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου