14 Μαρ 2013

Αγροτικό παρακράτος



Σε ένα εγχειρίδιο του Αμερικάνικου υπουργείου γεωργίας σχετικά με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αναφέρεται ότι, η "ηθική είναι η κύρια προϋπόθεση για υγιείς συνεταιρισμούς". Συνεχίζοντας εξηγεί, ότι, μόνον σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούν αρχές και αξίες ηθικής και νομιμότητας μπορεί να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη, πάνω στην οποία χτίζονται σταθερές και αποτελεσματικές συνεργασίες.


Στην Ελληνική περίπτωση, ενώ ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν την γεωργία και αφιερώνουν τόνους ενέργειας για το "τι" και το "πώς", κανένας δεν θέλει να δει το μεγάλο αγκάθι που είναι η ανομία. Διότι, από το 1981, οπότε ξεκίνησαν και οι επιδοτήσεις, όλο το γεωργικό περιβάλλον "μπολιάστηκε" με ανηθικότητα, με αποτέλεσμα να χαθεί η εμπιστοσύνη και οι συνθήκες να είναι τοξικές σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνεργασίας.


Άρα, είναι μάταιο να περιμένουν ανάπτυξη, όταν το περιβάλλον κατατρώει κάθε πόρο και κάθε εναπομείναν υγιές κύτταρο του οργανισμού. Οφείλουμε λοιπόν όλοι και πρωτίστως οι πολιτικοί, εν γνώσει και με την κάλυψη πολλών εξ αυτών οργανώθηκε όλο το έργο, να αντιληφθούμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την συνεργασία και η συνεργασία θα έρθει μέσα από την αποκατάσταση των αρχών και των αξιών της ηθικής.


Ξεκινώντας από την κορυφή της ιεραρχίας, τα κόμματα, τους πολιτικούς, τις κυβερνήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες και συνεχίζοντας στους συνεταιρισμούς, έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό αγροτικό παρακράτος που σαν μοναδικό σκοπό έχει την νομή των επιδοτήσεων και την δημιουργία συνθηκών αποξένωσης μεταξύ των γεωργών. Το αγροτικό παρακράτος, έχει άρτια οργάνωση και έχει φροντίσει να μολύνει με πολύ μικρές δόσεις ανομίας πολλούς ανυποψίαστους, ηθικούς και νομοταγείς πολίτες, για να τους επιβάλει το νόμο της σιωπής. Πολλοί αναγκάστηκαν από τους "πατρόνες" του συστήματος να ενδώσουν σε μικρά πταίσματα διότι το αγροτικό παρακράτος δεν τους άφηνε άλλη διέξοδο. Με τον τρόπο αυτό, οι λίγοι κλέβουν τα "καρβέλια" και πετάνε και μερικά ψίχουλα, για να θολώνουν το τοπίο.


Όμως, όλοι ξέρουμε ότι οι πραγματικά υπεύθυνοι είναι λίγοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα. Αυτοί κλέβουν και αυτοί εμποδίζουν την συνεργασία των γεωργών για να ελέγχουν το σύστημα. Ήρθε ή ώρα λοιπόν, το αγροτικό παρακράτος να ξηλωθεί. Δεν υπάρχει κανένας άλλο δρόμος και τρόπος για ανάπτυξη.

Σπύρος Καχριμάνης

ΕΠΑΘΛΟ, Φεβρουάριος 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου