AGRONEWS
Σενάρια μείωσης των εγγυημένων τιμών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επανέρχονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα.
Όπως γράφει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Agrenda, την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς βλέπουν στην πράσινη ενέργεια την επόμενη επενδυτική... φούσκα. Τη σπίθα της υποψίας για ενδεχόμενο «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών, άναψε μια δήλωση της εκπροσώπου της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
Η κυρία Ίνγκε Μπερνάτς τόνισε πως «η ένταξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι πραγματικά μια πρόκληση, θα πρέπει όμως να γίνεται με οικονομικά συμφέροντα τρόπο. Ακόμα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του αιολικού δυναμικού των νησιών λέγοντας πως «για να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί θα πρέπει παράλληλα να υπάρχει και η αντίστοιχη εφεδρεία για τις μέρες εκείνες που δεν φυσάει».
Η κυρία Μπερνάτς μπορεί να συνέδεσε τις εφεδρείες αυτές ακόμη και με την ύπαρξη πυρηνικών εργοστασίων (απαντώντας ουσιαστικά σε προηγούμενη τοποθέτηση της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη που είχε στραφεί κατά της πυρηνικής ενέργειας), το θέμα όμως που προκύπτει από τη δήλωσή της έχει ως εξής: Τα δεδομένα της κρίσης, ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας ίσως να απαιτούν επανεξέταση του κόστους για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου 20-20-20.
Υπενθυμίζεται, ότι αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν 20% μείωση των αερίων θερμοκηπίου, 20% αύξηση ενεργειακής αποδοτικότητας και επιπλέον αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20%, όπως άλλωστε έχει ήδη συμβεί ή αναμένεται να συμβεί και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης.
Στην Ισπανία εδώ και πάρα πολλούς μήνες η κυβέρνηση έχει μειώσει σημαντικά τις εγγυημένες τιμές για φωτοβολταϊκά πάρκα και στέγες ενώ στην Πορτογαλία όπου αναμένεται σε λίγο καιρό να αρχίσει να αρχίσει να ισχύει το δικό της Μνημόνιο θεωρείται πολύ πιθανό να ενταχθεί στο κείμενο μέτρο για μείωση των τιμών.
Άλλωστε, εδώ και καιρό μερίδα κοινοτικών αξιωματούχων που επικαλούνται την οικονομική κρίση, προωθούν σενάρια κατάργησης της εγγυημένης τιμής πώλησης του ρεύματος που παράγουν οι ΑΠΕ. Τα σενάρια αυτά κάνουν λόγο για την ανάγκη «εναρμόνισης των υποστηρικτικών μηχανισμών». Άνθρωποι της αγοράς των ΑΠΕ θεωρούν πως η έκφραση αυτή υποδηλώνει την πρόθεση για κατάργηση της εγγυημένης τιμής, επειδή κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριμοδοτούν άλλες μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο, άνθρακας, πυρηνικά).
Εφόσον περάσει μια τέτοια θέση, η τιμή για την ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ θα καθορίζεται από ένα διαφορετικό μηχανισμό, και με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή την προσφορά και τη ζήτηση όπως για παράδειγμα των λεγόμενων «πράσινων πιστοποιητικών» που ισχύουν ήδη σε Ιταλία και Βρετανία.
Επίφοβοι τομείς
Η ανησυχία για το μέλλον των ΑΠΕ δεν έχει να κάνει μόνο με τις πολιτικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανησυχητικό δείγμα για το μέλλον της «πράσινης» βιομηχανίας αποτελούν και διάφορες έρευνες που μιλούν για την επερχόμενη πράσινη φούσκα και που τον τελευταίο καιρό κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους.
Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ξένα μέσα ενημέρωσης και στην οποία πήραν μέρος 200 διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (fund managers) η πράσινη ενέργεια εμφανίζεται να είναι ο τομέας στον οποίο είναι πιο πιθανό να «σκάσει» η επόμενη επενδυτική φούσκα.
Ακολουθούν ο τομέας των εμπορευμάτων, ο χρυσός και ο τομέας χρηματοοικονομικών ενεργειών.
|
2 Ιουν 2011
Η επόμενη φούσκα έρχεται στις ανανεώσιμες πηγές;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου