29 Δεκ 2010

To τρένο του χυμού πορτοκαλιού


To τρένο του χυμού πορτοκαλιού
Από τη Βικιπαίδεια,



"Orange Juice Train" (τρένο του χυμού πορτοκαλιού) είναι το δημοφιλές όνομα για τα περίφημα τρένα της εταιρείας φρέσκου χυμού πορτοκαλιού Tropicana.
Η Tropicana  ιδρύθηκε το 1947 στην Florida από τον Ιταλός μετανάστη Anthony T. Rossi.
Στο ξεκίνημά της η εταιρεία απασχολούσε 50 εργαζόμενους, που ξεπέρασαν τους 8.000 το 2004.
Η εταιρεία στην αρχή ξεκίνησε να κάνει διανομή φρέσκου χυμού σε βάζα στα σπίτια της περιοχής, αλλά η ζήτηση αυξήθηκε, ιδίως στην πόλη της Νέας Υόρκης .
Μετά από μία περίοδο πειραματισμών, το 1970, η Tropicana, εγκαινιάζει το πρώτο τρένο για μεταφορά χυμού πορτοκαλιού, το οποίο μεταφέρει 15.000 τόνους χυμού μέσα σε 150 βαγόνια των 100 τόνων έκαστο και σε μιά απόσταση 2.000 χιλ.
Σήμερα, τον 21ο αιώνα, τα Tropicana-CSX  Juice train βρίσκονται  στο επίκεντρο των μελετών αποτελεσματικότητας των μεταφορών και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία. Θεωρούνται καλά παραδείγματα του πώς η σύγχρονη αξιοποίηση των σιδηροδρομικών μεταφορών μπορεί να ανταγωνιστεί με επιτυχία φορτηγά και άλλα μέσα για να μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.
Αναφέρω αυτή την πληροφορία για τρεις λόγους.
Ο πρώτος είναι ο παροπλισμός των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα.
Ο δεύτερος είναι το πρόβλημα εξέυρεσης φορτηγών για την εξαγωγή των πορτοκαλιών που αντιμετωπίζουμε στην Αργολίδα αυτή την περίοδο.
Ο τρίτος είναι ότι θυμήθηκα τις ιστορίες που μου έλεγε ο πατέρας μου για τα τρένα που έφευγαν κάθε βράδυ από το Ναύπλιο και το Άργος το ΄50 και ΄60 με λαχανικά και φρούτα για τις λαχαναγορές.
Γράψτε στο youtube  "tropicana juice train" για να δείτε για τι μιλάμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου